mravljinci v rokah in nogah

Mravljinci v rokah in nogah tudi zaradi neustreznega ležišča

Mravljinci v rokah in nogah lahko nastanejo kadarkoli in za njihov nastanek so lahko krivi številni dejavniki. Določeni mravljinci nastanejo kot posledica prekomernih pritiskov, nekateri napovedujejo kako bolezen ali nastopijo kot posledica neke bolezni. Ti mravljinci po navadi spadajo pod kronično mravljinčenje.

Poznamo pa tudi prehodno mravljinčenje. O tem lahko govorimo, ko se pojavijo mravljinci na rokah in nogah ponoči in je za njihov nastanek kriva postelja. Če smo bolj natančni, je v tem primeru glavni krivec za mravljinčenje pretrdo ležišče. Mravljinci so v tem primeru dober pokazatelj, da je potrebno menjati ležišče, če želimo odpraviti mravljinčenje in posledično izboljšati kvaliteto spanja.

Kdaj so mravljinci v rokah in nogah razlog za obisk zdravnika?
Mravljinčenje, ki se pojavlja izolirano, brez drugih simptomov, je največkrat zaradi pritiska na ud in je torej v večini prehodnega značaja. To stanje zelo redko potrebuje zdravniško pomoč. Mine samo od sebe, ko pritisk preneha. V redkih primerih, kadar pritisk traja dlje časa in so mravljinčenju pridruženi še drugi simptomi brez jasnega vzroka, pa je obisk zdravnika potreben.

Prehodni mravljinci v rokah in nogah

Najpogosteje so prehodni mravljinci v rokah in mravljinci v nogah kot posledica prevelikega pritiska na arterijo. Naloga arterije je, da prehranjuje živce in če pride do prekinitve, nastanejo mravljinci.

Kdaj se mravljinci v rokah najpogosteje pojavijo?

Mravljinci v rokah se najpogosteje pojavijo kadar zaspimo na roki. Ali kadar spimo na boku s spodvito roko pod glavo, naše ležišče pa je pretrdo, da bi se optimalno prilagodilo ramenskemu obroču. Pritiski na same rame so v tem primeru preveliki, kar privede do motnje krvnega obtoka in posledično do mravljincev v rokah. Naš spanec postane rahel in telo začne iskati udobnejšo lego. Pričnemo se obračati, tudi zbudimo se lahko. Več kot je tega, bolj nenaspani smo zjutraj.

Mravljinci v nogah prav tako lahko nastanejo ob spanju na boku, saj so ob pretrdem ležišču pritiski na določene točke (primer: bok) preveliki. Sploh, če se tem pritiskom prišteje še teža zgornje noge, ki počiva na spodnji nogi. Sicer pa verjetno ni človeka, ki ne bi poznal občutka, kako je, ko začutiš mravljinčenje pri sedenju s prekrižanimi ali pokrčenimi nogami dlje časa.

Za vse te vrste prehodnega mravljinčenja je značilno, da minejo kmalu po tem, ko pritisk poneha in zares nimajo resnih posledic. Izjema je kakovost spanja. Vemo, da je spanje čas, ko se naše telo regenerira. Če je ta čas krajši, naše telo pa je izpostavljeno občasnemu mravljinčenju, to vsekakor ni dobra popotnica za dobro počutje.

Prekomerni pritiski telesa, ki povzročajo mravljince
Prekomerni pritiski ležišča na telo, ki povzročajo mravljince v rokah in nogah
Primerni pritiski telesa, ki ne povzročajo mravljincev
Normani pritiski ležišča na telo, ki NE povzročajo mravljince v rokah in nogah

Kako si pomagati, če vas spremljajo mravljinci ponoči?

Lahko vas razveselimo, saj je rešitev zares enostavna in le od vas je odvisno ali jo boste izkoristili. Če je vaš priljubljeni spalni položaj spanje na boku, naj tako ostane. Na to, da bi ga menjali z bolj ustreznim spalnim položajem, spanje na hrbtu, boste zares težko vplivali. Na kar lahko vplivate je, da zase izberete ustrezno ležišče in ustrezen vzglavnik.

Ležišče in vzglavnik se vam morata optimalno prilagoditi, vas ustrezno podpreti in razbremeniti prekomernih pritiskov, ki povzročajo mravljince v rokah in nogah. Velikokrat se namreč zgodi, da nam kljub udobnemu leganju k počitku, ponoči ponagajajo mravljinci v rokah in/ali mravljinci v nogah. To negativno vpliva na kakovost spanja, saj vam omenjene težave kratijo spanje. Posledično ste zjutraj utrujeni, nenaspani, razdražljivi, manj učinkoviti in imate manj energije za soočanje z vsakodnevnimi izzivi na osebnem kot poslovnem področju.

Poskrbite za ustrezno ležišče – ne pretrdo in ne premehko

Lažje reči kot to narediti. Če se sprašujete kakšno je vaše optimalno ležišče, ki vam ne bo pretrdo in ne premehko in ki vam ne bo povzročalo mravljincev v rokah in nogah, potem morate spoznati ročno izdelano ležišče Leticia. To ležišče ni serijsko izdelano, temveč se izdela posebej za vas – glede na vaše telesne lastnosti, posebnosti, najpogostejši spalni položaj, morebitne zdravstvene težave in specifične želje po udobju.

Ležišče Leticia – Slovenska inovacija
Gre za najbolj osebno ležišče, ki v Evropi premika meje na področju proizvodnje ležišč. Za njihov nastanek je zaslužna naša ekipa strokovnjakov, tehnična ekipa Maremico. Ležišče Leticia vedno izdelamo šele po pogovoru s končnim uporabnikom. Kako to poteka pri nas, si lahko pogledate v videu.

Ležišče Leticia je zasnovano iz kakovostnih certificiranih materialov, ki so prožni in zračni ter dajejo optimalno podporo telesu. Poleg tega telo optimalno objamejo in zagotavljajo popolno udobje brez premočnih pritiskov, ki bi znali povzročati mravljince v rokah in nogah. Ležišče Leticia vas bo na izbočenih delih telesa ustrezno razbremenilo pritiskov, na vbočenih delih telesa ustrezno podprlo. To je klkjuč do vašega zadovoljstva in začetek uspešnega dneva.

Pri ležišču, ki se prilagaja vam, je velika verjetnost, da boste spali bolj umirjeno, saj ne bo prihajalo do prekomernih pritiskov in telo ne bo “iskalo” udobnejše lege. Posledično je spanje globje in bolj kakovostno, kar pripomore k ustreznejši psiho-fizični regeneraciji.

vzmetnica leticia menjava modulov
Sara isakovic spanje lezisce postelja mnenje

Leticii svoje spanje zaupa tudi Sara Isaković
“Prepričanje, da je spanje ključ do bolj zdravega življenja, ohranjam še danes, po zaključeni športni karieri. Prav zato, ker so široka plavalna ramena ostala z menoj (in je tam pritisk na ležišče večji), sem se odločila za ležišče po meri. Leticia je bila zame najboljša izbira in mi je omogočila še bolj vrhunski spanec, za katerega sem vsako jutro zelo hvaležna. Brez bolečin v telesu, maksimalno udobje, prijetne sanje, sveža in ‘ready to go!’” Sara Isaković, dobitnica srebrne olimpijske medalje v plavanju

Kaj o spanju na ležišču Leticia menijo znani Slovenci, strokovnjaki in športniki, preberite TUKAJ.

Izberite vzglavnik, ki mu boste lahko sami prilagodili višino, trdoto in naklon

Če se soočate z mravljinci, ki nastajajo kot posledica neustreznega vzglavnika, morate spoznati anatomski vzglavnik, ki se vam bo podal glede na vašo fizionomijo. Eden takih je vzglavnik Leticia, ki zasluženo velja za najbolj oseben vzglavnik daleč naokoli. Razvili smo ga zahvaljujoč dolgoletnim izkušnjam in s številnimi pogovori z našimi kupci. Ljudje imamo različne telesne konstitucije, spalne položaje, potrebe, zdravstvene tegobe in želje po udobju. Vse to nas je motiviralo, da smo pred leti razvili vzglavnik Leticia, s katerim si boste lahko ustrezno podprli vratna vretenca, uživali v udobju, ki ga ponuja ter se ob poslovili od bolečine v vratu in mravljinčenja po telesu.

»Rada spim na boku in v preteklosti sem imela ponoči pogosto mravljinčasto roko. Ugotovila sem, da je bil za to kriv prenizek vzglavnik, zato sem poskusila s tem vzglavnikom. Nastavila sem si višino in naklon. Kot so zapisali, naj bi s tem razbremenila ramena, vrat pa naj bi ostal podprt. In res je. Ta razbremenitev ramen je odpravila mravljince v rokah. Priporočam!« Zdenka, Dravograd

Mravljinci v rokah in nogah - rešitev je vzglavnik Leticia

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.