otroska vzmetnica

Katera otroška vzmetnica je primerna za vašega otroka

Otroci še rastejo in se razvijajo, zato je zanje toliko bolj pomembno, da jim omogočimo zdravo spanje na kvalitetni vzmetnici. Kvalitetna otroška vzmetnica otroku omogoča krepčilen spanec in zdrav razvoj. V nadaljevanju boste spoznali,  koliko spanja otroci sploh potrebujejo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu otroške vzmetnice in kakšna pravzaprav je kvalitetna vzmetnica za otroke.

Koliko spanja potrebujejo otroci?

Kvalitetno spanje otrok zajema zadostno količino spanja in spanje na kvalitetni otroški vzmetnici ter kvalitetnem vzglavniku. To je temelj za aktivne dneve, dobro počutje, boljšo koncentracijo in manjšo razdražljivost otroka. Kvaliteten spanec otrok naj bi povprečno znašal skoraj polovico dneva. Priporočena količina ur se z leti otroka spreminja:

spanje otrok spalni center maremico
 • Otroci od 1. do 2. leta starosti naj bi prespali 11-14 ur na dan
 • Otroci od 3. do 5. leta naj bi prespali 10 do 13 ur na dan
 • Otroci od 6. do 13. leta naj bi prespali od 9 do 11 ur na dan
 • Otroci od 14. do 17. leta starosti pa na noč potrebujejo od 8 do 10 ur

 

Raziskave kažejo, da slovenski otroci na žalost spijo manj od povprečja. Več o tem, si lahko preberete na koncu tega članka – klik za takojšnje branje.

Kaj vse morate upoštevati pri nakupu otroške vzmetnice?

Izbira prave otroške vzmetnice je odvisna od različnih dejavnikov, kot so starost, velikost, teža in spalne navade otroka. Upoštevati morate tudi svoj proračun, saj se cene vzmetnic za otroke razlikujejo.

 1. Velikost: Razmislite o velikosti otroške vzmetnice, glede na velikost vašega otroka in posteljni okvir, v katerega boste postavili vzmetnico. Starši se običajno odločajo za širine otroške vzmetnice od 80 do 120 cm in dolžine vzmetnice 190 ali 200 cm.
 2. Udobje: Otroška vzmetnica naj bo dovolj čvrsta, da zagotavlja ustrezno oporo otrokovemu rastočemu telesu, vendar dovolj mehka, da se med spanjem ne ustvarjajo neprijetni pritiski na otrokovo telo.
 3. Materiali: Izberite otroško vzmetnico, izdelano iz visokokakovostnih, varnih in trajnih materialov. Pomembno je tudi, da so materiali v otroški vzmetnici dovolj zračni. To bo vašemu otroku zagotovilo, da bo spal na suhem ležišču, brez nepotrebne vlage, ki med drugim ustvarja idealne pogoje za razvoj pršic.
 4. Pralna prevleka: Pri izbiri vzmetnice za otroke bodite pozorni na to, da ima vzmetnica snemljivo in pralno prevleko na visoki temperaturi. V Spalnem centru Maremico svetujemo, da izberete otroško vzmetnico, ki omogoča pranje prevleke na 60 °C. Pri otrocih se hitro zgodi kakšna »nesreča« in takrat je najlažje, če lahko snamete prevleko ležišča in jo preprosto operete.
 5. Ne varčujte: Kljub temu, da otrok raste, vam odsvetujemo da bi pri nakupu vzmetnice varčevali. Nakup je lahko bistveno ugodnejši na dolgi rok, če že v rani mladosti kupite vzmetnico standardne dimenzije 90×200 (in ne manjše). Kakovost materialov je dandanes pri dobrih vzmetnicah res na visokem nivoju, kar pomeni, da bo dlje časa služila svojemu namenu, vaš otrok pa bo imel zagotovljen zdrav in krepčilen spanec za fizično in mentalno regeneracijo.Razmislite o nakupu trajnostne, obnovljive otroške vzmetnice, ki jo boste z leti lahko obnavljali oziroma menjavali le posamezne dele vzmetnice – gre za investicijo na dolgi rok.

Kvalitetna otroška vzmetnica

Kvalitetna vzmetnica za otroke je vzmetnica, ki je oblikovana in prilagojena potrebam otrokovega telesa, saj se še razvija. Otroška vzmetnica mora biti ravno prav prožna, da podpira otrokovo hrbtenico in jo razbremeni prekomernih pritiskov. V Spalnem centru Maremico denimo po naročilu izdelujemo vzmetnice, ki jih prilagodimo glede na otrokove telesne mere ter njegove želje in potrebe po udobju.

Higiena otroške vzmetnice

Vzmetnice, če za njih ne skrbimo in so iz neustreznih materialov, so lahko vir mikrobov, odpadnih delcev kože in pršic. V vzmetnico se čez noč nabere tudi ves pot posameznika, zato je vredno kupiti vzmetnico, ki bo poskrbela za največjo možno higieno.

 1. Otroška vzmetnica naj bo narejena iz zračnih materialov, ki hitro odvajajo vlago, poskrbijo za suhost ležišča in posledično preprečujejo otrokovo prekomerno potenje. Ko izbirate, katera otroška vzmetnica je prava za vašega otroka, upoštevajte tudi morebitne alergije ali občutljivost na določene materiale.

 2. Izberite otroško vzmetnico s snemljivo in pralno prevleko. Ne le zaradi osnovne higiene in nege postelje, ampak tudi zato, ker jo lahko otroci ponoči polulajo in umažejo med samo igro.

 3. Če vaš otrok še moči posteljo ali je nagnjen k alergiji na pršice, potem na otroški jogi namestite nepremočljivo rjuho Respira. Na voljo je v vseh dimenzijah. Kljub močni zaščiti je nežna in zračna.

Spoznajte otroške vzmetnice Leticia, izdelane v Sloveniji.

Vse vzmetnice Leticia so narejene iz zračnih materialov in zato primerne za alergike, prav tako pa pri vseh modelih lahko snamete in operete prevleko na kar 60 °C. Vzmetnice Leticia izdelujemo iz kvalitetne hladno valjane pene iz biosoje LetiCell, ki velja za zračen in hipoalergen material.

PRIPOROČAMO: Kot najboljšo izbiro za spanje otroka vam priporočamo vzmetnico Leticia TrioComfort. Gre za penasto ležišče, ki je kompaktno, a hkrati zelo udobno. Vsebuje tri zamenjljive module, ki poskrbijo za več-območno prileganje in jih lahko z rastjo otroka menjamo, medsebojno zamenjujemo ali jih enostavno obnovimo z nakupom novih modeulov. To je trajnostna vzmetnica, s katero vaš otrok dobesedno raste. Po želji lahko izbirate med tremi vrhnjimi sloji ležišča, običajno pa starši za svoje otroke izberejo najmehkejši vrhnji sloj SoftFell, ki velja za med otroci najbolj priljubljeno udobje med spanjem.

lezisce Leticia TrioComfort
Vzmetnica za otroke Leticia TrioComfort

Iščete otroško vzmetnico s posteljnim okvirjem?

Če posteljnega okvirja za posteljo vašega otroka še nimate, vas vabimo, da si ogledate oblazinjene BoxSpring postelje. Izbrano otroško vzmetnico Leticia oblazinimo v posteljni okvir z vzglavno stranico v barvi in materialu po izbiri vašega otroka. Vaš otrok se bo na BoxSpring postelji počutil kot pravi princ/princesa na zrnu graha. Če iščete še kakšen nasvet, kako urediti mladinsko posteljo, ga najdete tukaj.

Je vodna postelja primerna za otroke?

Za svojega otroka po možnosti lahko izberete tudi vodno posteljo. Ta se je izkazala za blagodejno posteljo za sproščen spanec otrok in zdrav razvoj njihove hrbtenice. Več o tem si lahko preberete v članku Spanje otrok na vodni postelji.

Kaj pa vzglavnik?

Poleg kvalitetne otroške vzmetnice, je pomembno tudi, da otrok spi na zanj primernem vzglavniku. Tako kot otroška vzmetnica, mora biti tudi vzglavnik prilagojen otrokovim potrebam in željam. Vzglavnik Pillow 4 you imajo otroci radi zaradi njegove mehkobe in možnosti nastavitve višine. Zagotavlja optimalno podporo otrokovim vratnim vretencem in je izdelan iz zračnih materialov s certifikatom OEKO-TEX, razred 1. Celoten vzglavnik, s polnilom vred je primeren za pranje.

Vzglavnik Leticia Pillow 4 you

Kaj poleg nakupa kvalitetne otroške vzmetnice za spanje svojega otroka še lahko storite?

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na žalost ugotovila, da 60 % Slovencev spi manj od priporočljive količine ur, med njimi pa so tudi otroci in mladostniki. Več o tem si lahko preberete v članku Spanje slovenskih otrok, mladostnikov in odraslih pod svetovnim povprečjem.

Spalni vzorci otrok so se zaradi dodatnih stresnih dejavnikov med epidemijo še poslabšali in posledice se kažejo še danes. Kaj pri tem lahko naredite kot starš, si lahko preberete v članku Spanje otrok v času epidemije.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.