Med 6. in 10. aprilom vabljeni na SEJEM DOM ali v salon Spalnega centra Maremico! Razvajali vas bomo s sejemskimi ugodnostmi in darili
izboljsaj spanje cele druzine

Spanje slovenskih otrok, mladostnikov in odraslih pod svetovnim povprečjem

Zadnja raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje je razkrila, da 60 % Slovencev spi manj kot sedem ur. Torej je spanje otrok, mladostnikov in odraslih še vedno pod svetovnim povprečjem. Podatek je zaskrbljujoč, sploh ker smo v teoriji vsi dobro podkovani in se zavedamo, da za ustrezno psiho-fizično regeneracijo potrebujemo 7-9 ur kakovostnega spanja na noč.

Ozaveščanje javnosti na področju spanja je nujno!

Spanje je za večino nekaj samoumevnega, za nekatere celo stran vržen čas, saj takrat ne moremo ustvarjati, se učiti, služiti denarja, se družiti … Večina se še vedno premalo zaveda negativnih posledic pomanjkanja spanja, ki se odražajo na našem zdravju in tega, kako pomembno je, da se naučimo spati kakovostno. Ne samo zaradi našega zdravja, temveč tudi za zgled otrokom.

Brez spanja ni življenja. Spanje je proces, nujen za preživetje.

A ker ne želimo le preživeti, temveč želimo živeti zdravo, kvalitetno in uspešno, moramo poskrbeti za 7-9 ur kvalitetnega spanja na ležišču, ki se bo izdelalo izključno glede na naše telesne lastnosti, potrebe in želje po udobju. Le tako bo naše telo zmožno poskrbeti za pomembne regenerativne procese:

 •  obnavljanje celic celega telesa,
 • spreminjanje kratkoročnega spomina v dolgoročnega,
 • v telesu se sproščajo pomembni hormoni,
 • nabiramo si energijo, ki jo lahko porabljamo čez dan,
 • s sproščanjem nevrodegenerativnih substanc, se telo zavaruje pred degenerativnimi boleznimi možganov,
 • preprečuje debelost in metabolno neravnovesje, ki vodi v sladkorno bolezen, srčno žilna in rakava obolenja.

 

POMEMBNO: Če spimo 6 ur in manj, se vsi zgoraj omenjeni procesi, ki so ključni za naše zdravje, ne opravijo v celoti, kar lahko dolgoročno pripelje do nesreč in resnih bolezenskih stanj.

Si zdrav in kakovosten spanec zavestno odrekamo sami?

Odgovor je DA. Izjema so ljudje, ki se srečujejo z motnjami spanja in za to potrebujejo medicinsko pomoč. Razlogi za to, da spimo premalo, tičijo v tem, da imamo prioritetno listo v vseh pogledih napačno. Številne raziskave in izkušnje kažejo, da investiramo bistveno premalo denarja v nakup kvalitetnega ležišča ter se pred spanjem ukvarjamo s kar nekaj stvarmi, ki nam spanec jemljejo.

Najpogostejši razlogi za slabo spanje:

 • infografika-lezisce-avto-primerjava-letoSpite le toliko ur, kolikor vam jih ostane, ko končate s službenimi in/ali študijskimi obveznostmi.
 • Večina družinskih obveznosti je na vas in vam ostane premalo časa za 7-9 urno spanje.
 • Pred spanjem gledate v TV, računalnik, na tablico in/ali telefon.
 • Večerjate prepozno in/ali preobilno, pijete alkohol ali uživate druge poživljajoče substance.
 • V spalnici imate elektronske naprave.
 • Ponoči vam je prevroče, vdihavate slab zrak …
 • Spite na dotrajanem ali neudobnem ležišču, ki vas ne podpre ustrezno.

 

Bodite dober zgled – naučite sebe in svoje otroke spati zdravo!

Poskrbimo, da bo spanje otrok, mladostnikov in odraslih na višjem nivoju. Za dojenčke, otroke, najstnike in mladostnike je spanje v dobi odraščanja še posebej pomembno. Pomembno in odgovorno od nas staršev je, da se o pomenu spanja ustrezno izobrazimo in v svoje življenje vnesemo zdrave spalne navade. In to čim prej. Ne šele po tem, ko že začutimo negativne posledice pomanjkanja spanja. Le tako bomo zdrave vzorce spanja vnesli tudi v življenje svojih otrok in pomembno prispevali na njihovo zdravje in kvaliteto življenja cele družine.

Kvalitetno spanje predstavlja temelj za zdravje

Kvalitetno 7-9 urno spanje je temelj, na katerem si lahko zgradimo dober imunski sistem. Če smo nenaspani in telesu nismo omogočili ustrezne nočne regeneracije, nam tudi zdrava prehrana, redno gibanje in upravljanje s stresom ne bodo kaj dosti pomagali.

Poskrbite za zdravo spanje cele družine – začnite z ležiščem!

Investirajte v kakovostno ležišče, ki naj ne bo serijsko izdelano, temveč naj bo izdelano po merah vsakega člana družine posebej. Dandanes je to možno. Slovensko podjetje Maremico  je center zdravega spanja, ki ponuja vse, kar potrebujete za zdravo in udobno spanje. Vodne postelje Lectus, postelje BoxSpring, ležišča Leticia niso serijsko izdelani, temveč se izdelajo glede na potrebe, telesne značilnosti in želje po udobju vsakega posameznika.

V primeru, da se soočate z resnimi motnjami spanja, se lahko obrnete po nasvet tudi na Medicinski center Mirje.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z njihovo uporabo.