Bolečine v križu

Bolečine v križu lahko tudi zaradi neustreznega ležišča

Bolečine v križu pozna skoraj vsak in vzrokov za njihov nastanek je veliko. Napake po navadi začnemo delati že v rani mladosti. Če samo pomislimo, kolikokrat so nam starši in učitelji rekli, naj se lepše držimo, kolikokrat smo preobremenili hrbtenico s težkimi torbami, z napačnim dvigovanjem težkih stvari in še bi lahko naštevali. Tudi prekomerna telesna teža in premalo rekreacije so razlogi za nastanek bolečine v hrbtenici. A med zelo pogoste bolečine v križu štejemo tiste, ki nastanejo zaradi spanja na neustreznem ležišču.

Bolečine v križu – 8 najpogostejših vzrokov za njihov nastanek

Vzrok za nastanek je pogosto težko ugotoviti. Včasih se bolečine v križu pojavijo nenadno in na videz brez razloga. Preden izveste več, zakaj so lahko bolečine v križu posledica napačnega ležišča, spoznajte 9 najpogostejših vzrokov:

  1. Slaba telesna drža.
  2. Pretrda ali premehka vzmetnica.
  3. Premalo gibanja in preveč sedenja.
  4. Nepravilno izvajanje vaj.
  5. Nepravilno dvigovanje predmetov.
  6. Prekomerna telesna teža.
  7. Prekomerna fizična obremenjenost in poškodbe.
  8. Premalo spanja in ustrezne regeneracije.
Bolečine v križu Mehka vzmetnica

Katere bolečine v križu veljajo za kratkotrajne?

Pod kratkotrajne bolečine v križu veljajo tiste, ki nas spremljajo največ nekaj tednov. Ko se pojavi pekoča bolečina v hrbtu, je znak, da smo nekaj naredili narobe. Bodisi tisti trenutek (napačen dvig bremena, nekontroliran gib), bodisi se je to nabiralo dalj časa (spanje na pretrdem ali premehkem ležišču).

Katere bolečine v križu veljajo za dolgotrajne?

Dolgotrajne, tudi več mesecev trajajoče kronične bolečine, pa so posledice hrbteničnih obolenj, izrabe medvretenčnih ploščic, zlomov in bolezni v tem delu telesa. Bolezensko stanje se po navadi razvije, če začetnih kratkotrajnih bolečin ne odpravimo pravilno.

Bolečine v križu zaradi neustreznega ležišča

Ko nastopi jutranja bolečina v križu, je to pogosto znak, da imate pretrdo ali premehko vzmetnico. Starost same vzmetnice ima pri tem seveda pomembno vlogo. A ni rečeno, da je dotrajanost glavni razlog. Lahko je vzmetnica nova, kakovostna in ste zanjo odšteli veliko denarja v upanju, da boste dobro poskrbeli za svojo hrbtenico. Pa vendar se zbujate z bolečinami v križu, čutite bolečine v medenici in kolkih, morda tudi bolečine v ramenih ob spanju na boku.

Primer: Spanje na hrbtu ali na boku, če imate doma pretrdo ležišče
V tem spalnem položaju ledveni predel (predel križa) ni ustrezno podprt. Hrbtenica, in z njo povezano mišičevje, je v tem predelu preobremenjeno, saj ni deležno ustrezne podpore za ustrezno sprostitev in regeneracijo. V predelu ramen, sploh če imate širše, pa so pritiski preveliki, kar je idealno tudi za nastanek bolečine v ramenih.

Primer: Spanje na hrbtu ali na boku, če imate doma premehko ležišče
V tem primeru, se vam ležišče pretirano pogrezne v predelu zadnjice in ramen, kadar spite na boku. Ponovno gre tu za nesorazmerno obremenitev hrbtenice, na kar vas opomnijo jutranje pekoče bolečine v križu in ramenih.

Naj vas razveselimo, da je to vzrok, ki ga lahko hitro odpravite, saj ne gre za vašo slabo razvado ali dolgotrajno bolezensko stanje, temveč gre za izdelek, ki je absolutno nadomestljiv v zelo kratkem času. V primeru, da vas spremljajo bolečine zaradi neustrezne vzmetnice, vam svetujemo, da jo zamenjate. Pri tem morate biti pozorni na podporo oz. razbremenitev vašega telesa.

Za spanje brez pekoče bolečine v križu izberite ležišče izdelano ročno in po meri

To ne pomeni, da je ležišče izdelano le glede na vašo telesno višino in težo. To pomeni, da izberite ležišče, ki ga bodo strokovnjaki izdelali upoštevajoč tudi vašo širino ramen, pasu, bokov, najpogostejši spalni položaj, višino, želje po udobju in morebitne zdravstvene posebnosti.

Najboljše terapevtsko ležišče, ki predstavlja najboljšo rešitev za bolečo hrbtenico je ležišče Leticia. Za 100% natančnost si v Spalnem centru Maremico pomagamo z inovativno nevtralno meritvijo, zato boste z nakupom pri nas sebi zagotovili to, kar potrebujete za zdrav in krepčilen spanec.

A to še ni vse. Ležišča Leticia so inovativno zasnovana in omogočajo menjavo udobja kadarkoli se bo pokazala potreba po tem. Tudi dotrajane dele vzmetnice boste lahko zamenjali ter posledično svoji vzmetnici podaljšali življenjsko dobo. To pomeni, da boste prihranili in naredili nekaj dobrega tudi za okolje.

Izdelava vzmetnic po meri Slovenija - Vzmetnica Leticia - meritev v salonu Maremico

Svoje spanje zaupajte strokovnjakom

Odločiti se kateremu strokovnjaku zaupati je danes precej težko. Svetujemo vam, da se obrnete na strokovnjake, ki imajo dolgoletne izkušnje ne le na področju prodaje ležišč, temveč imajo znanje tudi na področju spanja in spalnih težav. Med slednje vsekakor spada naša, Maremico ekipa. Z veseljem se individualno posvetimo vsakemu obiskovalcu, prisluhnemo željam in potrebam ter poiščemo najboljšo oz. idealno rešitev, ki bo zagotovila udoben in krepčilen spanec brez bolečin v križu.

Izkušnje naspanih lastnikov ročno izdelanih ležišč Leticia

Zakaj so ročno izdelanemu ležišču Leticia svoje spanje zaupali nekateri znani Slovenci in vrhunski športniki ter kaj o njej menijo strokovnjaki na področju zdravstva, preberite TUKAJ.

Nasveti kako biti prijaznejši do svoje hrbtenice

Hrbtenica je narejena za gibanje
Prekomerno sedenje in dolge nočne ure v neudobnem spalnem položaju slej kot prej povzročijo opozorilno bolečino, kasneje pa tudi bolezenska stanja. Zato morate paziti, da izvajate pravilne gibe ter namenite svoji hrbtenici ustrezno količino počitka na ležišču, ki bo izdelano prav za vašo hrbtenico.

Izberite višjo posteljo
Ne bo odveč, če se odločite za višjo posteljo, kot je na primer BoxSpring postelja, ki vam bo omogočala lažje leganje in vstajanje. Na tak način boste razbremenili kolena, kolke, medenico in pri tem porabili manj moči.

Olajšajte si postiljanje. Hrbtenica vam bo hvaležna.
Na koncu pa še nekaj kar vam zna priti prav predvsem, če vam postiljanje postelje ob bolečinah v križu dela preganjavice. Ste vedeli, da obstajajo tudi ležišča s toperjem? Le ta omogočajo, da nadenete napenjalno rjuho le na zgornji del ležišča. Hitro in enostavno. Kako to postiljanje poteka v praksi na naših ležiščih in postelji BoxSpring, si lahko pogledate v naslednjem videu.

olajsano postiljanje exclusive top vzmetnice leticia

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.