Med 6. in 10. aprilom vabljeni na SEJEM DOM ali v salon Spalnega centra Maremico! Razvajali vas bomo s sejemskimi ugodnostmi in darili
Bolečine v medenici in kolkih

Bolečine v medenici in kolkih – kako ukrepati?

Bolečine v medenici in kolkih prizadenejo veliko ljudi. Razlogov za njihov nastanek je veliko in prav je, da nekaj najpogostejših, katere si pogosto pridelamo sami, spoznate in izveste, kako jih lahko uspešno omilite ali celo odpravite.

Ali boste pri tem uspešni, je odvisno od vrste poškodbe oz. razloga za bolečine v medenici in kolkih.

Bolečine v medenici in kolkih ne doletijo le starejših

Vse pogosteje se po zdravniško pomoč obračajo mlajši, pri katerih bolečine v medenici in kolkih pogosto preidejo tudi v bolečine v križu, ki si jih pridelajo sami. Razlogov za nastanek je kar nekaj. Preberite si jih v nadaljevanju.

10 razlogov za nastanek bolečine v medenici in kolkih

  • Hiter tempo, ki onemogoča sproščeni počitek vsaj pol ure dnevno.
  • Veliko sedenja v službi, v avtu in doma.
  • Prekrižane noge v službi za pisalno mizo, doma za jedilno mizo, v lokalih, na poslovnih sestankih, v čakalnicah …
  • Asimetrična oblika telesa zaradi morda prirojenih napak. Nakup ležišča po meri je rešitev, ki vam jo bo zaupal naš paraolimpijec Darko Djurič .
  • Nepravilna telesna drža, ko stojimo, sedimo in ko spimo na boku ob neustrezni podpori in razbremenitvi določenih delov telesa.
  • Pretrdo ležišče ali premehko ležišče, ki telesu ne zagotavlja ustreznih pogojev za regeneracijo. Prekomerni pritiski in škodljiva prisilna drža telesa skozi celo noč je pogost razlog za nastanek bolečine v medenici in kolkih.
  • Premalo ali preveč rekreacije. Oboje je za telo škodljivo.
  • Neustrezna obutev, kot so na primer čevlji z visoko peto, obrabljene superge in čevlji.
  • Napačno dvigovanje težkih bremen.
  • Prekomerna telesna teža, ki dodatno obremenjuje sklepe.

Bolečine v medenici in kolkih - 4 nasveti, kako si pomagati

Če izvzamemo, da se te bolečine pojavljajo pri starejših zaradi same starosti, je razlog za bolečine v medenici in kolkih pogosto tudi neustrezno ležišče, neustrezna drža telesa in prekomerno sedenje – tudi s prekrižanimi nogami.

1. Za dobro počutje brez bolečine v medenici in kolkih izberite osebno ležišče, ki vam ga bodo izdelali po vaših merah

Omenjene bolečine v kolkih ponoči lahko nastanejo zaradi spanja na boku. Ta položaj povzroči prekomerne pritiske na vaše kolke oz. boke. Predel ležišča, na katerem počiva vaš desni ali levi bok, je morda pretrd, kar pomeni, da tisti del telesa ni ustrezno prekrvavljeno. Po drugi strani pa premehko ležišče ne more omogočiti ustrezne podpore tam, kjer bi morala biti – v ledvenem delu. Pritiski ležišča so na vaše telo neustrezno razporejeni, kar lahko privede do bolečin, na dolgi rok tudi do morebitnih poškodb mehkih tkiv.

Ob takih bolečinah morda niti ne pomislimo, da je lahko zares krivo neustrezno ležišče, temveč iščemo razloge drugje in zapravimo ogromno časa za obiske zdravnikov in denarja za masaže ter fizioterapijo.

V primeru, da ugotovite, da je za bolečine v medenici in kolkih krivo pretrdo ali premehko ležišče, potem za svoje spanje izberite novo ležišče – tako ležišče, ki bo prilagojeno vašim telesnim lastnostim, pogostemu spalnemu položaju in bo izdelano glede na vaše težave – bolečine v medenici in kolkih.

Izdelava vzmetnic po meri Slovenija - Vzmetnica Leticia - meritev v salonu Maremico

Eno takih ležišč je vsekakor ležišče Leticia, ki je zahvaljujoč izjemnim lastnostim super rešitev za preprečevanje nastanka bolečine v medenici in kolkih. To ležišče namreč vsebuje 20 modulov, ki jih mojstri Spalnega centra Maremico razporedijo glede na vaše telesne lastnosti in mere v predelu kolkov, ramen in ostalih delov telesa. Pri izdelavi načrta ležišča Leticia MultiModular pa upoštevamo tudi vaše telesne mere v predelu ramen in vaš najpogostejši spalni položaj. Za 100% natančnost si pomagamo z inovativno nevtralno meritvijo.

2. Če spite na boku, odpravite bolečine v medenici in kolkih s podporno blazino My7

Vsestranska blazina My7 Theraline je v obliki številke sedem in v zgornjem delu vsebuje ustrezen vzglavnik za podporo vratu. Nadaljuje se v spodnji del, ki poskrbi za ustrezno podporo prsnega koša, medenice, kolkov in kolen. Če boste želeli odpraviti bolečine v medenici in kolkih z My7 blazino, ki je sicer poznana tudi kot materinska blazina, je to vsekakor pravi način.

Blazina za spanje na boku My7 Theraline

3. V primeru, da večino dneva presedite, je čas za spremembo

Če seštejemo čas, ko presedimo v službi, avtu, za jedilno mizo, na sedežni ob gledanju televizije, sedenje na vrtu, v lokalu … kaj hitro ugotovimo, da je lahko tudi to razlog za nastanek bolečine v medenici in kolkih. Do teh težav pride predvsem pri ljudeh s prekomerno telesno težo, ko so pritiski na hrbtenico in medenico precejšni. Ves čas sedenja je naše telo neaktivno, kar zares ni težava, če gre za največ kako uro.

Svetujemo vam, da kljub sedečemu poklicu ali daljši vožnji, vsako uro vstanete, se malo sprehodite, naredite nekaj počepov … Karkoli bi razgibalo vaše telo glede na to kje se nahajate. S tem boste pomembno prekrvavili svoje telo.

Bolečine v medenici in kolkih, sedeče delo

4. Odvadite se sedenja s prekrižanimi nogami

Gre za telesno držo, ki jo prav vsak med nami pozna in po vsej verjetnosti tudi prakticira. Nič narobe, če je to le nekajkrat na dan za nekaj minut. Tako sedenje je največkrat opaziti v službi na sestankih, v čakalnici, v lokalih … in v izogib bolečini v medenici in kolkih, bi bilo prav, da se te navade odvadite. Pri sedenju s prekrižanimi nogami gre za prisiljen nenaraven položaj telesa. Kolki so izven naravne lege, pri kolenih prihaja do motnje krvnega pretoka … Do bolečin v medenici in kolkih bo prišlo postopoma, morda pri nekaterih prej, pri drugih kasneje.

NASVET: Poskusite nekaj časa biti pozorni na to, kako sedite. Dogovorite se s svojimi domačimi ali sodelavci, da se opominjate na napačno držo telesa. Iz tega lahko naredite prav simpatičen in predvsem koristen opomnik, ki bo pripomogel odpraviti bolečine v medenici in kolkih.

Bolečine v medenici in kolkih pogosto privedejo do bolečine v križu

Sploh, če imate dotrajano ležišče, ki vas ne podpre in razbremeni na mestih kjer to vaše telo potrebuje in sploh, če se bolečine v medenici in bolečine v križu pojavljajo zjutraj in čez dan izzvenijo.

Preverite na kakšnem ležišču spite?
Kar potrebujete je ležišče za razbremenitev v predelu kolkov in podporo v predelu križa. V Spalnem centru Maremico smo uspešni in poznani po tem, da že vrsto let izdelujemo in prilagajamo ležišče glede na morebitne zdravstvene težave, telesne lastnosti in pogost spalni položaj vsakemu kupcu posebej. Ne pozabite dejstva, da je vsak med nami unikat in da nima nihče med nami standardnih mer. Zakaj bi potem za svoje počutje izbirali serijsko izdelana ležišča?

Bolečine v medenici in kolkih po porodu zelo pogoste

Nosečnost in porod sta za telo velik zalogaj, zato mora biti vsaka ženska v tem času še posebej pozorna do svojega telesa. Dobro mora skrbeti za svoje psihično počutje in ustrezno regeneracijo celega telesu s pomočjo ustreznega ležišča, ki bo izdelano po meri. Bolečine v medenici in kolkih lahko nosečnosti prinesejo kar nekaj ur slabega spanja, zato je prav, da poleg ustreznega ležišča omenimo še materinsko blazino My7.

Materinska blazina My7 Theraline
Želite narediti korak do zdravega spanja?

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.