oblazinjeno ležišče Leticia - enostavno postiljanje - Spalni center Maremico

Postelja na tleh – trend, ki narašča

Spanje na ležišču, ki je položeno neposredno na tla, je lahko preprost in minimalističen način spanja, ki velja za vedno bolj priljubljenega. Zanj se vedno pogosteje odločajo mladi in mladi po srcu, saj velja za nekaj povsem novega. Kljub temu pa postelja na tleh kraljuje v marsikateri kulturi že stoletja. Japonci na primer vedno spijo na tleh. V tem članku preberite, kako posteljo na tleh umestiti v prostor, našli pa boste tudi priporočila, katere postelje na tleh so najboljše.

Udobje in podpora postelje na tleh

Vrsta ležišča, ki ga izberete bo imela pomembno vlogo pri udobju in podpori hrbtenice. Nekatera ležišča so zasnovana tako, da najbolje delujejo z ustreznim posteljnim okvirjem, zato se prepričajte, da bo vaše ležišče še vedno zagotavljalo želeno raven udobja in opore, ko bo položeno na tla.

oblazinjeno ležišče Leticia - enostavno postiljanje - Spalni center Maremico

V večini primerov je potrebno višje ležišče (višina nad 30 cm), ki bo imelo v sebi skrit nadomestek posteljnega dna za optimalno prilagajanje vašemu telesu. Saj veste, položiti ležišče na tla je enostavno. Položiti jogi na tla, ki se vam bo kljub temu popolnoma podal vaši hrbtenici, pa je nekoliko težje. Vendar je dandanes tudi to povsem dosegljivo. Le tako ležišče vam bo udobno, hkrati pa bo vaši hrbtenici nudilo dovolj opore.

Poskrbite, da bo ležišče dovolj visoko (svetujemo višino 30 cm) in iz dovolj zračnih materialov.

Hkrati bi vas radi opozorili, da je zračenje pri ležišču, ki je položeno neposredno na tla, oteženo. Pri klasičnih posteljnih okvirjih zračnost po navadi zagotavlja bodisi ustrezno posteljno dno, bodisi naluknjana ravna podloga. Pri ležišču na tleh pa zračnost zagotovimo z:

  • ustrezno višino ležišča (vsaj 25 cm, priporočamo pa višino 30 cm) in
  • izjemno zračnimi materiali (kot so na primer žepkaste vzmeti, ki veljajo za enega izmed najbolj trpežnih in zračnih materialov, uporabljenih pri ležiščih na trgu).

Preprečevanje drsenja po tleh

Večina običajnih prevlek ležišč je ustvarjena za posteljne okvirje, kjer je ležišče fiksirano na mestu. V primeru postelje na tleh pa le ta ni fiksirana nikamor. Zato je pomembno, da izberete ležišče, ki ima spodnji del narejen iz ne-drsečega tekstila. Prav tak material, imenovan Anti Slip, se nahaja na spodnjem delu Exclusive Top ležišča Leticia. Postelja na tleh bo tako ostala na svojem mestu in se ne bo premikala po tleh.

Umestitev postelje na tleh v prostor

Na splošno postelja na tleh velja za značilni slog japonskega stila, ki je popolnoma minimalističen. Uskladite ga lahko s principi feng shuia. Moderna spalnica s posteljo na tleh lahko postane elegantna pika na i vašega doma, če jo pravilno uskladite s preostalimi kosi pohištva v prostoru, kot so omare, predalniki, nočne omarice, zelenje itd.

oblazinjeno ležišče Leticia - enostavno postiljanje - Spalni center Maremico

Hladno okolje za spanje

Ljudje boljše spimo v nekoliko hladnejšem okolju od tistega na katerega so ponavadi ogreti običajni bivalni prostori. Zato je priporočljivo, da je spalnica nekoliko hladnejša od preostalih prostorov vašega doma.

Hkrati pa je znano dejstvo, da se topel zrak dviguje navzgor, medtem ko hladen zrak ostaja pri tleh. Prav zato je postelja na tleh privlačna. Spanje na tleh nam namreč omogoča, da spimo v nekoliko hladnejšem okolju, ki ga lahko zagotovimo tudi v garsonjeri. Posebno prav pa to pride v vročih poletnih nočeh, ko težko ohladimo sebe in domače prostore.

Kako poskrbeti za ustrezno čistočo pri postelji na tleh

Postelja na tleh potrebuje ustrezno skrb za higieno. Še enkrat bi radi poudarili, da je pomembno, da je ležišče dovolj visoko, da vam bo nudilo ustrezno zračnost. Prav zračnost bo pomagala tudi pri preprečevanju razvoja hišne pršice v samem ležišču.

Poleg tega močno priporočamo, da redno skrbite za ustrezno čistočo tal. Ležišče vsake toliko dvignite in posesajte ter pomijte tudi pod njim, saj se bo tudi tam nabralo nekaj umazanije. Priporočamo, da to storite enkrat tedensko.

Postiljanje postelje na tleh

Klasično postiljanje pri postelji na tleh pomeni, da bo vaša rjuha deloma ves čas na tleh. Lahko pa izberete tako imenovan Exclusive Top način enostavnega postiljanja. Le ta vam bo omogočil, da boste postiljali samo zgornji del ležišča (zgornjih 6 cm) oz. toper ali nadvložek. Ta del je z zadrgo pritrjen na samo ležišče, tako da ves čas ostane na mestu. Omogoča vam lažje in hitrejše ter povsem elegantno postiljanje.

Barva ležišča

Pri Exclusive Top ležiščih obstaja še ena dodatna prednost. Spodnji del ležišča je oblazinjen v poljuben material (tekstilno usnje, blago ali žametni pliš) in poljubni barvni odtenek. Izbirate lahko med več kot 100 barvnimi odtenki. Prav barva oblazinjenja lahko namreč v vašo spalnico prinese dodatno piko na i in povsem spremeni izgled celotnega prostora.

Vrste ležišča

Poleg že večkrat omenjene višine ležišča, se pozanimajte, kakšno podporo vam bo nudilo izbrano ležišče. V Spalnem centru Maremico imamo v izvedbi Exclusive Top na voljo 3 linije ležišč Leticia:

Leticia Spring Exclusive Top

Velja za najbolj priljubljeno izbiro kot postelja na tleh. Ležišče je izdelano iz izjemno zračnih žepkastih vzmeti, ki se optimalno prilagajajo vašemu telesu. Zgornjih 6 cm ležišča (toper ali nadvložek) pa si lahko izberete sami, glede na udobje, ki ga želite. Na voljo so 3 različna udobja: čvrsto, udobno in zelo udobno.

Leticia TrioComfort Exclusive Top

Leticia TrioComfort je 7-območno ležišče, ki vam bo nudilo optimalno podporo v vseh večjih območjih ležišča. Ležišče je obnovljivo, saj so območja medsebojno zamenljiva. Zgornjih 6 cm ležišča (toper ali nadvložek) pa si lahko izberete sami, glede na udobje, ki ga želite. Na voljo so 3 različna udobja: čvrsto, udobno in zelo udobno.

Leticia MultiModular Exclusive Top

Leticia MultiModular je izdelano povsem po vaših merilih. Za njegovo izdelavo namreč potrebujemo vaše telesne mere in digitalni odtis telesa. Strokovnjaki za ležišča nato izdelajo ležišče prilagojeno posebej vašemu telesu. Takšno ležišče bo sestavljeno iz 20 različnih modulov, ki jih boste kasneje lahko kadar koli zamenjali ali obnovili in tako ležišču še dodatno podaljšali življenjsko dobo. Zgornjih 6 cm ležišča (toper ali nadvložek) pa si lahko izberete sami, glede na udobje, ki ga želite. Na voljo so 3 različna udobja: čvrsto, udobno in zelo udobno.

Preizkusite ležišče v Spalnem centru Maremico

Vsa ležišča Leticia so na voljo za ogled in preizkus v Spalnem centru Maremico, na Šlandrovi ulici 4 v ljubljanskih Črnučah. Poleg preizkusa boste deležni strokovnega svetovanja in pogovora s svetovalko za zdravo spanje, ki vam bo ponudila pomoč pri izbiri idealnega ležišča za vas.

Rezervirajte svoj termin v Spalnem centru Maremico

strokovno svetovanje nakup postelje izbira barv boxspring postelje

Vaše podatke potrebujemo, da stopimo z vami v kontakt in se dogovorimo za termin vašega obiska v našem salonu.

Termin lahko rezervirate na vsak delovni dan, razen v soboto. Seveda ste dobrodošli tudi ob sobotah, vendar se včasih zgodi, da boste morali malo počakati na prosto svetovalko.

4 stereotipi glede postelje na tleh

Nekateri najprej pomislijo na različne stereotipe, ko omenimo posteljo na tleh. Za konec si poglejmo nekaj najpogostejših stereotipov in preberimo strokovno mnenje na to temo.

  1. Postelja na tleh ni zračna, ker zrak ne more krožiti

Če za posteljo na tleh izberete napačno ležišče to res zna biti težava. Vendar ležišča Leticia Exclusive Top zagotavljajo kroženje zraka na več različnih načinov:

  • Ležišče je debeline 30 cm, kar zagotavlja dovolj materiala za sprotno sušenje in kroženje zraka.
  • Uporabljeni materiali v ležišču so skrbno izbrani in izjemno zračni.
  • Vsa ležišča Leticia Exclusive Top imajo na spodnji strani ležišča plast mikrovzmeti, ki omogočajo dodatno kroženje zraka.
  • Spodnji del prevleke (tisti, ki je položen na tla) je izdelan iz posebnega Anti Slip tekstila, ki velja za najbolj zračno prevleko kar jih uporabljamo.

 

  1. Postelja na tleh se ne prilagodi telesu, ker nima letvenega dna

Odsvetujemo uporabo prenizkega ležišča brez letvenega dna.  Če pa je ležišče dovolj visoko (vsaj 30 cm), enostavno ni potrebe po letvenem dnu. Poleg tega je izjemno pomembno, kako je ležišče sestavljeno v notranjosti. Vse tri linije ležišč Leticia so sestavljene tako, da se prilagodijo vašemu telesu in dajejo ustrezno podporo vaši hrbtenici. Poleg tega so vse izvedbe ležišč Leticia Exclusive Top zasnovane tako, da imajo na spodnji strani dodatno plast mikrovzmeti, ki (poleg dodatne zračnosti) povsem nadomeščajo funkcijo letvenega dna.

  1. Postelja na tleh ni higienična

Če zagotovimo dovolj zračno ležišče, je ta mit povsem napačen. Tudi postelje na tleh so namreč izjemno zračne, pod pogojem, da so temu ustrezno prilagojene. Preverite, če je izbrano ležišče primerno za postavitev na tla. V Spalnem centru Maremico smo v ta namen razvili linijo ležišč Leticia Exclusive Top.

  1. Postelja na tleh se težje postilja

Posteljo na tleh lahko postiljate povsem enako kot to počnete na klasičnem ležišču. Exclusive Top ležišča pa vam omogočajo celo lažje postiljanje, saj boste v rjuho odeli le zgornji del ležišča (toper oz. nadvložek). Preostanek ležišča je oblazinjen v izbrano barvo in material oblazinjenja.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.