otroska vzmetnica

Otroške postelje – Pomembna vloga za otrokov razvoj

Otroška postelja je eden najpomembnejših elementov opreme v otroški sobi ali mladinski sobi. Ne gre le za kos pohištva, na katerem otrok spi, temveč ima tudi ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti, udobja in razvoja otroka. Pri izbiri otroške postelje je treba upoštevati več dejavnikov, da se ustvari prostor, ki spodbuja zdrav spanec in celovit razvoj otroka. Sploh, če gledamo dolgoročno in trajnostno, se priporoča, da naročite tako otroško posteljo, ki bo rastla z vašim otrokom in bo primerna tudi kot postelja za najstnike. V nadaljevanju imate nekaj nasvetov, kaj izbrati za vašega otroka, da bo spanje kakovostno, dizajn in velikost pa priljubljena tudi v najstniškem obdobju.

6 NASVETOV KAKO DO PRAVE OTROŠKE POSTELJE

1.Naj bo zdrav razvoj otroka na prvem mestu

Otroške postelje so oblikovane z mislijo na varnost otrok. Materiali, ki jih morajo proizvajalci uporabljati pri izdelavi postelje za otroka in ležišča, morajo biti varni za otroke, saj jim je potrebno zagotoviti varno okolje.

2.Novodobne otroške postelje lahko po novem prilagodite različnim fazam otrokovega razvoja

Otroci hitro rastejo in se razvijajo, zato je pomembno, da je otroška postelja prilagodljiva različnim fazam njihovega življenja. Če otroška soba dopušča večjo posteljo, izberite večjo dimenzijo postelje z ustrezno večjim ležiščem – tako po širini kot po dolžini.

Zakaj večja dimenzija postelje?
Sprva vam bo večja dimenzija otroške postelje omogočala udobno crkljanje s svojim otrokom, udobno branje knjig ali igranje družabnih iger. Kasneje, ko bo otrok večji in se bo razvil v najstnika, pa mu bo večja postelja zagotovo predstavljala najboljši kos pohištva v sobi, saj mu bo omogočala udobno mesto tako ponoči kot podnevi.

3.Udobje otroške vzmetnice za kakovosten spanec je izrednega pomena

Otroška postelja mora biti udobna in zagotavljati dobro podporo hrbtenici. Kvalitetna otroška vzmetnica je ključni element, ki omogoča otroku, da se zbudi naspan in pripravljen na nove dogodivščine. Za otroško posteljo izberite kvalitetno otroško vzmetnico, ki jo boste lahko obnovili in prilagodili otrokovemu razvoju.

Dobro vedeti: Priljubljene osebne vzmetnice, ki bodo rastle z vašim otrokom
Vzmetnica Leticia omogoča, da ji lahko udobje osvežite ali obnovite, saj je rast v otroški dobi in dobi najstništva intenzivna. Potrebe po drugačnem udobju otroške vzmetnice se lahko hitro spremenijo, a zato ne rabite v nakup novega ležišča.

4. Estetski vidik vse bolj pomemben pri otrocih in najstnikih

Otroška postelja je pomemben del celotnega otroškega pohištva in notranje opreme. Estetski vidik ni zanemarljiv, saj otroci bolje sprejemajo okolje, ki je estetsko prijetno in jih spodbuja k raziskovanju. Različne barvne možnosti, motivi in oblike omogočajo prilagajanje otroške postelje notranjemu dizajnu otroške sobe. Tudi čez čas, ko se želje in okusi glede barv spremenijo, lahko določene oblazinjene postelje in oblazinjene vzmetnice osvežite z drugo barvo oblazinjenja. Med mladimi je priljubljeno oblazinjeno otroško ležišče oziroma najstniška vzmetnica Leticia, ki je priljubljena tudi kot postelja na tleh.

oblazinjeno ležišče Leticia - enostavno postiljanje - Spalni center Maremico

5. Dajte prednost trajnosti in kakovosti materialov

Pri izbiri otroške postelje je pomembno upoštevati tudi trajnost in kakovost materialov. Včasih so bile priporočene lesene otroške postelje, s prihodom kvalitetnih tekstilnih materialov, ki omogočajo ustrezno čiščenje in so obstojni, pa so vse bolj priljubljene oblazinjene otroške postelje.

6.Za otroško posteljo izberite vzmetnico s snemljivo pralno prevleko

Od zgodnjih do najstniških let se otroci srečujejo z raznoraznimi razlogi, ki pozdravljajo, da ima njihova vzmetnica snemljivo in pralno prevleko. Na začetku lahko prihaja do uhajanja vode, kasneje do hormonskih sprememb in prekomernega potenja. Da o številnih otroških virozah ne govorimo. Vse to je normalno in je prav, da imamo v mislih tudi, ko kupujemo otroku novo posteljo. Seveda se lahko obnašamo preventivno in na prevleko ležišča nadenemo nepremočljivo podlogo, ki zadrži vse telesne izločke a nam istočasno nudi prijeten spanec.

Kupiti otroku tipično otroško posteljo ali posteljo, ki bo kasneje primerna tudi za najstnika?

Odločitev med otroško posteljo in posteljo za najstnika je odvisna od več dejavnikov, vključno z otrokovimi potrebami, starostjo, prostorom v sobi ter tudi proračunom. Tu je nekaj ključnih vidikov, ki jih velja upoštevati:

 1. Starost otroka
  Otroške postelje so običajno primerne za mlajše otroke, medtem ko so postelje za najstnike bolj prilagojene potrebam mladostnikov. Postelje za najstnike so običajno večje in omogočajo večjo svobodo gibanja. A zares je lahko ena postelja za vse otrokove faze – vse do najstniških let. To so leta, ko se najstniki iščejo in si nabirajo nova znanja in življenjske izkušnje.
 2. Možnost prilagajanja
  Če želiš, da postelja raste skupaj z otrokom in se prilagaja njegovim potrebam v različnih življenjskih obdobjih, potem je smiselna izbira postelje, ki jo boste lahko osvežili z drugo barvo, materialom in udobjem ležišča.
 3. Velikost sobe
  Če imate omejen prostor, se osredotočite na funkcionalnost. Pogradi, zložljive postelje ali postelje s predali lahko ponudijo dodaten prostor za shranjevanje, kar je še posebej pomembno v majhnih sobah.
 4. Osebne preference najstnika
  Če je najstnik dovolj star, da sodeluje pri odločitvah, ga vključite v proces izbire. Njegove osebne preference, barve in želje glede posteljnega dizajna sobe so pomembne.
 5. Trajnost
  Če je mogoče, razmislite o nakupu postelje, ki bo trajala več let. Postelje za najstnike, ki so izdelane iz kakovostnih materialov in ki omogočajo, da jih lahko obnavljate (npr. prevleka, udobje, podporo za hrbtenico …), so lahko dobra naložba, ki bo zdržala skozi mladostniška leta.
 6. Proračun
  Proračun je pomemben dejavnik pri odločanju. Otroške postelje običajno stanejo manj kot postelje za najstnike, zato razmislite o opciji, da kupite posteljo, ki bo primerna tako za mlajšega otroka, kot tudi za najstnika.

 

Ker je vsak otrok edinstven, naj bo izbira postelje prilagojena njegovim potrebam, osebnim preferencam in razvojnim fazam. S tem zagotavljamo, da bo otroški prostor postal okolje, kjer se otrok počuti varno, udobno in ljubljeno. Naj bo vaša izbira otroške postelje in vzmetnic premišljena, saj vsak detajl prispeva k ustvarjanju sanjskega prostora za vaše najmlajše. Srečno pri ustvarjanju otroških sob, polnih radosti, ljubezni in topline!

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.