Svetovni dan spanja praznujemo letos 13. marca

Svetovni dan spanja – 13. marec

Letos ga obeležujemo 13. marca, poteka pa pod sloganom »Boljše spanje, boljše življenje, boljši planet.«

Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) se je odločila za ta slogan v želji, da svetovno javnost opozori na problematiko pomanjkanja spanja ter na dejstvo, da z daljšim spanjem porabimo manj električne energije, goriva, hrane in kisika, saj je dihanje med spanjem plitko. Poleg tega kakovosten spanec zmanjšuje tveganje za delovne in prometne nesreče ter srčno-žilna obolenja.

Boljše spanje je ključ do boljšega zdravja in posledično do boljšega planeta.

Žal so mnogi še vedno zagovorniki, da je spanec »stran vržen čas«, kar je popolnoma zgrešena in za zdravje škodljiva misel.
Kako pomembno je spanje, se pogosto zavemo šele, ko začutimo posledice njegovega pomanjkanja. Spanje je namreč nujno potreben proces za preživetje, tudi za dobro kakovost življenja, našo učno uspešnost in delovno učinkovitost. V spanju se obnavljajo celice telesa, kratkoročni spomin se spreminja v dolgoročnega, spanje vpliva na izločanje pomembnih hormonov,” je za Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) razložila otroška somnologinja as. dr. Barbara Gnidovec Stražišar.

Več o škodljivih posledicah pomanjkanja spanja, nekaj dejstev o spanju in napotke, kako poskrbeti za zdravo spanje pri odraslih in otrocih, si preberite TUKAJ.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.