mesec-zdravega-spanja-polnozrnati-izdelki

Zdravo spim, zdravo živim: Jesti pred spanjem? Zakaj pa ne!

Zagotovo ste že vsi kdaj dobili nasvet, da nekaj ur pred spanjem nikakor ne smete jesti. Ker boste zaradi tega slabše spali, ker to redi, ker se boste ponoči zbudili, ker … ampak, kamilični čaj in pa topel kakav pred spanjem pa sta prav dobrodošla, kajne? S pravilno prehrano pred spanjem lahko preprečimo tako neželeno nespečnost in sami sebi privoščimo dolg, osvežujoč spanec. Katero hrano in pijačo lahko zatorej označimo za kradljivce spanje in kaj nam omogoča boljši spanec? Hočete izvedeti, kaj vas bo uspavalo in kaj pustilo budne? Potem ostanite z nami!

leticia mesec zdravega spanja 3 teden slika 1 786 2017 04

– TEMNA ČOKOLADA
Temna čokolada sicer velja za bolj zdravo različico svoje sestrične mlečne čokolade. A pred spanjem je nikakor ne uživajte, saj vsebuje kofein, ki vas bo še dolgo v noč držal pokonci in vam preprečil sladke sanje.

+MED
Če se vam pred spanjem toži po nečem sladkem, raje posezite po darilu narave, medu. Med namreč deluje kot blažje pomirjevalo. Kako? V telesu imamo oreksin, živčni prenašalec, ki poživlja naše telo, medtem ko med znižuje njegovo raven. Namig: zmešajte med s toplim mlekom in se potopite v prijeten spanec!

leticia mesec zdravega spanja 3 teden slika 2 786 2017 04

– ALKOHOL IN KAVA
Kakršnakoli oblika alkohola – vino, žganje, koktejli, … – je naravnost grozljiva za spanec! Alkohol telo namreč hitro presnavlja, kar bo povzročilo, da se boste čez noč večkrat zbudili. Prav tako pa bo spanec neprijeten, saj alkohol spodbuja glasno in nadležno smrčanje. Adijo, spanec!
Kava … tukaj je komentar skorajda nepotreben. Če jo pijemo zato, da se zjutraj prebudimo in spravimo v pogon, je najverjetneje logično, da bi jo bilo precej zmotno piti pred spanjem, kajne? Sicer pa je res, da kava in kofein na posameznika vplivata zelo različno – odvisno je predvsem od tega, koliko je oseba navajena na pitje kave.

+ MLEKO IN ZELIŠČNI ČAJI
Pomirjujoča kamilica, nežna materina dušica ali dišeče toplo mleko. Slednje vas bo še pred spanjem odpeljalo v čase otroštva, ko vam je toplo mleko mogoče pripravljala stara mama, ki vas je s tem želela odpeljati v hitrejši spanec. In prav je imela! Sicer si znanstveniki zaradi nekaterih nasprotujočih si odkritij niso enaki v mnenju o mleku pred spanjem, a vseeno bo kozarec toplega mleka pomiril vaše misli in vas zazibal v sladek sen.
Če vam ni za mleko, pa posezite po baldrijanu, kamilici, materini dušici ali navadni mačji meti. Nobeno od teh zelišč ne vsebuje kofeina.

mesec-zdravega-spanja-polnozrnati-izdelki

– MASTNA HRANA, MESO

Stran od tega! Ni potrebno omenjati, da takšna hrani zelo uspešno dviguje številko na tehtnici, prav tako pa je tudi zelo slaba za spanec. Mastna hrana, rdeče meso in podobna živila preobremenijo vaš želodec, saj gre za težjo hrano, ki jo je potrebno kar nekaj časa ’’predelovati’’. Predvsem maščoba za presnovo potrebuje večje količine želodčne kisline, zaradi česar boste imeli neprijeten občutek tiščanja v želodcu, hitro pa se lahko pojavi neprijetna zgaga.

Zaradi podobnih razlogov se je pametno izogibati tudi začimbam.

+ POLNOZRNATI IZDELKI

Raje kot po mesu posezite po kakšnem izdelku iz polnozrnate moke ali kosmičih. Zakaj je polnozrnata hrana dobra za spanje? Spodbuja namreč nastanek inzulina, ki nadalje vpliva na aminokisline, ki zmanjšujejo tesnobo in občutek napetosti. Takšna pomiritev pred spanjem je zelo dobrodošla!

leticia mesec zdravega spanja 3 teden slika 4 786 2017 04

– BROKOLI, CVETAČA, ZELJE, ČEBULA, …

Na splošno zelo zdrava in priporočljiva živila so povsem neprimerna za čas pred spanjem. Zelenjava kot je brokoli, cvetača, zelje in čebula vsebujejo namreč veliko vlaknin, ki niso topne. To je zelo dobrodošlo v dnevnem času, saj nam takšne vlaknine dajejo dolgotrajnejši občutek sitosti, ker se po prebavnem traktu pomikajo izredno počasi. A so prav zaradi tega tudi povsem neprimerne za večerni obrok. Saj nočete iti spat napihnjeni kot balon, kajne?

+ BANANE
Mogoče se bo komu zdelo smešno, a je res! Banane so bogate z magnezijem in kalijem, dve snovi, ki sproščata naše mišice! Prav tako kalij poskrbi za zdravje našega ožilja in kognitivnih sposobnosti.

Tako, nekaj napotkov ste dobili. Če ne boste bolje spali kljub upoštevanjem zgornjih nasvetov, potem je čas, da pomislite na svoje ležišče. Mogoče je razlog slabega spanca dotrajano ležišče ali pa si enostavno zadate čez dan preveč dela in odhajate v posteljo s “polno glavo”.

Preberite ostale 3 teme:

Kaj lahko naredim, če se dobro naspim? Klik.
Primerno spalno okolje in prava izbira ležišča ključnega pomena. Klik.
Spalni položaji in dejstva, ki narekujejo zdravo spanje. Klik.

Brezplačen priročnik Zdravo spim, zdravo živim

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.