Zakaj spimo svetovna uspešnica

Izšla je knjiga Zakaj spimo – pogled nevroznanstvenika v naš spanec

Pred kratkim se je na naših policah znašla knjiga svetovno priznanega nevroznanstvenika Matthewa Walkerja, Zakaj spimo. Knjiga, polna izjemnih raziskav in spoznanj zadnjih 20 let, že na prvih straneh obljubi, da to ni vsakdanje branje. Medtem ko bi se katerikoli drugi avtor trudil, da bralec njegove knjige pred spanjem ne izpusti iz rok, Walker tega ne le priporoča, ampak kar spodbuja.
Skozi štiri razčlenjena poglavja sprva predstavlja spanje, nato pa se – takoj, ko smo prepričani v vse izjemne lastnostni dobrega spanca – spusti v ugotovitve, ki pojasnjujejo, kako s spanjem vplivamo na vse od kreativnosti do zdravljenja sladkorne bolezni.

Na spanju gradimo naslednji dan

Kot vsak tudi sam opazi, ima spanec na prihajajoči dan izjemen vpliv. Ne samo, da vpliva na raven energije in bistrega uma, spanec ključno vpliva na naš spomin pa tudi način prehranjevanja.

Ali lahko v spanju shujšamo?

Zgrajene na izjemnih raziskavah, Walkerjeve ugotovitve povezujejo spanje z delovanjem metabolizma in dveh ključnih hormonov, ki kontrolirata naš apetit: leptin in grelin. Grelin zbuja lakoto, medtem ko leptin opozarja, kdaj smo siti. In kaj se zgodi, če premalo spimo? Ravnovesje hormonov se poruši, začnemo se rediti. Hkrati pa kvaliteten spanec pospešuje metabolizem, spodbuja prebavo in pomaga telesu pri hitrejši regeneraciji.

Jutra po neprespanih nočeh

Walkerjev svet, poln prodornih spoznanj, govori, da je morda za vsakdanje probleme kriv nezadosten spanec. Ste se med sestankom že kdaj zalotili, da svojega šefa zadnjih par minut sploh niste poslušali? Morda je krivo pomanjkanje spanja, ki močno zmanjšuje koncentracijo, hkrati pa lahko tekom dneva zlahka zdrsnete v t.i. mikro-spanec. Walker kot zanimivost še doda, da se zaradi zaspanega voznika zgodi veliko več prometnih nesreč, kot pa zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Ob nakupu Leticie vam knjigo podarimo

Ker je izvrsten spanec cilj Leticie, vam želimo, da tudi sami za lahko noč preberete dobro knjigo. Zato vam ob nakupu katerekoli Leticie podarjamo svetovno uspešnico Zakaj spimo!

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.