hoja v spanju

Hoja v spanju

Hoja v spanju, ki jo imenujemo tudi mesečnost ali strokovno somnambulizem, je vrsta parasomnije (motnje spanja), pri kateri je oseba med spanjem fizično aktivna in se premika. Ta aktivnost je lahko različna, od sedenja v postelji do hoje in celo bolj zapletenih dejanj, kot sta kuhanje ali vožnja.

Hoja v spanju se običajno pojavi med globokim spanjem, običajno v prvi tretjini noči, in lahko traja od nekaj sekund do pol ure ali več. Med hojo v spanju se oseba ne zaveda popolnoma svoje okolice in jo je morda težko zbuditi. Hoja v spanju se lahko pojavi tako pri odraslih kot pri otrocih, vendar je pogostejša pri otrocih.

Kako pogosta je hoja v spanju?

Hoja v spanju je razmeroma pogosta motnja spanja, vendar se njena razširjenost razlikuje glede na preučevano populacijo. Na splošno se ocenjuje, da se s hojo v spanju kdaj v življenju sreča približno 1-15 % splošne populacije, pogosteje pri moških, a najpogosteje pri otrocih. Nekatere študije kažejo, da se lahko v določenem trenutku s hojo v spanju sreča celo vsak drugi otrok, vendar večina otrok to stanje do pubertete preraste

hoja v spanju

Kakšni so vzroki za hojo v spanju?

Natančni vzroki za epizode hoje v spanju niso povsem znani, vendar naj bi bili povezani s kombinacijo genetskih in okoljskih dejavnikov ter dejavnikov življenjskega sloga. Tudi nekatera zdravila, pomanjkanje spanja in stres lahko povečajo verjetnost pojavljanja mesečnosti. V večini primerov je hoja v spanju neškodljiva in ne zahteva zdravljenja, v nekaterih primerih pa lahko privede do poškodb ali drugih nevarnih situacij.

Ena od teorij pravi, da je hoja v spanju morda povezana z motnjami v normalnem ciklu spanja. Med normalnim ciklom spanja gre telo skozi več faz spanja, vključno z globokim spanjem (imenovanim tudi spanje s počasnimi valovi) in spanjem s hitrim premikanjem oči (REM). Hoja v spanju se pogosto pojavi v fazi globokega spanja, ko se telo običajno najmanj odziva na zunanje dražljaje.

Je hoja v spanju razlog za skrb?

Hoja v spanju je lahko nevarna, vendar gre v večini primerov za benigno stanje, ki ne povzroča škode. Vendar pa obstajajo nekatera potencialna tveganja, povezana s hojo v spanju, zlasti če se pojavlja pogosto ali vključuje zapleteno vedenje.

Med epizodo hoje v spanju se oseba ne zaveda popolnoma svoje okolice in jo je morda težko zbuditi. Zaradi tega je lahko izpostavljena tveganju padcev, poškodb in nesreč. Mesečnik se lahko na primer spotakne, pade po stopnicah ali se znajde v nevarni situaciji, kot je prečkanje ulice ali odhod od doma.

V redkih primerih lahko tovrstne epizode vključujejo tudi nevarno ali nasilno vedenje, na primer agresijo ali samo poškodovanje. To je pogosto povezano z drugimi motnjami spanja, kot je motnja vedenja v spanju REM. V vsakem primeru gre pri tem za izjemno redke primere in ekstremno vrsto mesečnosti.

Je možno preprečiti epizodo hoje v spanju?

Najprej bi radi omenili, da vseh primerov zaspanosti ni mogoče preprečiti, vendar lahko z določenimi ukrepi zmanjšate tveganje za hojo v spanju in z njo povezane nevšečnosti. Nekateri izmed teh ukrepov so:

  • Zagotovite si dovolj spanca: Poskrbite, da boste spali dovolj in se držali ustrezne higiene spanja. Pomanjkanje spanja lahko poveča verjetnost pojava hoje v spanju.
  • Ustvarite okolje, ki spodbuja spanje: Poskrbite, da bo vaša spalnica temna, tiha in udobna. V sobi vzdržujte prijetno temperaturo in se izogibajte uporabi elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo, v postelji.
  • Zmanjšajte stres: Stres in tesnoba lahko povečata verjetnost zaspanosti, zato poskušajte zmanjšati stres s sprostitvenimi tehnikami, kot sta meditacija ali joga.
  • Izogibajte se alkoholu in drogam: Alkohol in nekatera zdravila lahko motijo cikel spanja in povečajo verjetnost zaspanosti. Izogibajte se uporabi teh snovi pred spanjem.
  • Ustvarite varno okolje: Če ste nagnjeni k mesečnosti, poskrbite za varnost okolja, da zmanjšate tveganje za poškodbe. Na vrhu stopnic na primer namestite varnostna vrata, zaklenite okna in vrata ter iz spalnice odstranite ostre ali nevarne predmete.
  • Posvetujte se z zdravnikom: Če vam hoja v spanju povzroča težave ali skrbi, se posvetujte z zdravnikom za nadaljnjo oceno in zdravljenje. V nekaterih primerih bo morda potrebno zdravljenje, ki bo pomagalo preprečiti ali zmanjšati pogostost epizod zaspanosti.

Kako izvedeti, če hodimo v spanju?

V Spalnem centru Maremico smo razvili tako imenovano Sleep Camero, ki je na voljo na izposojo. Je posebna kamera, ki lahko snema ponoči, brez oddajanja svetlobe. Posnetek se shrani na USB ključek, ki je na voljo samo vam. Razkrije vam, kaj počnete ponoči, ko se tega sploh ne zavedate. Če boste dovolj pozorni, boste lahko odkrili spalne motnje, kot je na primer hoja v spanju. Prav tako je z njo možno ujeti REM spanje, premikanje v spanju, spanje z odprtimi usti, itd.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.