Alenka Artnik mnenje vzmetnice Leticia

Alenka Artnik – svetovna rekorderka o regeneraciji

Alenka Artnik, svetovna rekorderka v potapljanju na vdih je z nami govorila o tem, kako poskrbi za svojo regeneracijo. Srečali smo se na bazenu, kjer se Alenka počuti že skoraj kot doma. Pogovarjali smo se o njenem športu in pomembnosti regeneracije po napornih treningih.

Kdo se skriva za naslovom svetovne prvakinje v potapljanju na vdih?

Alenka Artnik je bila do nedavnega širši Sloveniji neznana športnica. A s poletnim potopom na vdih na sto metrov (l. 2017) je ubranila naslov svetovne prvakinje v disciplini z mono plavutjo in postala šele četrta ženska v zgodovini, ki ji je uspel takšen potop. Prav tako je ponosna nosilka dveh evropskih naslovov.
Primorka, ki se v vodi počuti kot doma, se je za potrebe treninga že večkrat selila po svetu, saj slovenska obala žal ne ponuja pogojev za tovrstno aktivnost.
Dandanes sodi potapljanje na vdih med vedno bolj popularne športe, očitno pa je vse bolj priljubljen tudi pri Slovencih.

Oglejte si video in prisluhnite Alenki, ki nam med drugim zaupala izzive s katerimi se srečuje na svojih potovanjih in tekmovanjih.

Od kar pomnim sem povezana z vodo. Prihajam iz obale, tako da sem bila obdana z morjem praktično vsak dan v letu. Ni čudno, da se zdaj profesionalno ukvarjam s potapljanjem. Kadar je le možno, skočim v bazen ali pa grem za en vikend na morje. Tako sem neprestano povezana z vodo.

Ali je šport nevaren?

Šport ni nevaren, če se ga pravilno lotiš in upoštevaš varnostne sisteme. Najbolj pomembno pravilo, ki ga moram poudariti, je, da se nikoli ne potapljaš sam.

Kakšni so vaši treningi?

Moji treningi so na zelo visokem nivoju, kar je tudi za telo zelo intenzivno. Zelo veliko potujem in moje telo zato potrebuje še toliko več regeneracije. Tako da sem ugotovila, da je dober spanec za mene najbolj pomemben.

Na kakšnem ležišču spite?

Glede na to da potujem in sem prepuščena vzmetnicam v apartmajih in hotelih, si žal svoje vzmetnice ne morem izbirat. Tako da zdaj preden se odločim, kje bom spala, najprej testiram ležišče in se potem odločim, ali bom vzela apartma ali bom mogla najti kaj drugega.

Kakšen je vaš ritem spanja?

Ugotovila sem, da je zame pomembno zbujanje vsak dan ob isti uri in da hodim tudi ob isti uri tudi spat. Ko imam usklajen bioritem, se moje telo tudi najbolj spočije. Spim okoli 8 ur, odvisno od tega, koliko sem spočita.

Kakšen je vaš urnik na dan potopa?

Pred pomembnim potom se začnejo priprave že prvo minuto, ko se zbudim. Najprej si zmerim srčni utrip – tako vem, ali sem dobro naspana. Tukaj se moj potop že začne. Nizek srčni utrip in občutek umirjenosti mi vlijeta samozavest. Nato si kot na treningu pripravim svojo opremo in se počasi oblečem. Delam tudi dihalne vaje za fokus in sproščenost. Ko nastopi »official top«; čas, ko se moram potopiti, grem počasi proti vrvi in se spustim.

O čem razmišljate med potopom?

Kakšnih 10 minut pred potopom razmišljam o tem, ali bom lahko izenačevala pritisk. Malo gledam naokoli svoje sotekmovalke. Ko se priklopim na vrv, malo lebdim na vodi in odklopim svet okoli sebe. Občutek je, kot da bi malo zaspala. Čeprav držim svoj fokus, se odklopim in odplavam v svoj svet (ki je izredno lep). (smeh)

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.