Med 6. in 10. aprilom vabljeni na SEJEM DOM ali v salon Spalnega centra Maremico! Razvajali vas bomo s sejemskimi ugodnostmi in darili
spanje otroci koliko spanja potrebuje otrok

Spanje otrok v času epidemije

Spanje je pomemben fiziološki proces, ki mu moramo posvetiti vsaj 8 ur na dan, če želimo telo psiho-fizično regenerirati. Tega se zavedamo vsi, a kljub temu Slovenci spimo dnevno v povprečju 6 ur in manj. To se vidi v porastu številnih bolezni in težav z nespečnostjo. V času epidemije s Covid-19 pa je kvaliteta spanja še slabša. Žal tudi pri otrocih.

Stiske otrok so pogosto povezane z nespečnostjo in z večjo dovzetnostjo do stresa

Spanje otrok ne smemo jemati za nekaj samoumevnega. Če otrok nima dobre spalne rutine in spi manj ur kot je zanj potrebnih, se to v prvi vrsti pokaže v slabši koncentraciji, zmedenosti, utrujenosti, večji razdražljivosti in dovzetnosti za stres. Le tega pa je v času epidemije bistveno več. Otroci so izpostavljeni različnim stiskam, zato je prav, da starši najprej poskrbijo za osnovo oz. temelj njihovega zdravja – to je spanje.

otroci stiske neprespanost

Le ozaveščeni starši lahko naučijo otroka zdravo spati in se lažje soočati s stresom

Način kako to storiti je, da se najprej starši sami zavedajo pomembnosti spanja in o tem spregovorijo tudi z otroki. Biti dober zgled je tudi pri tem zelo pomembno. S tem naredimo uslugo ne samo otroku temveč tudi sebi.


spanje otrok odgovornost starsev

Naspan otrok bo svoj delovni dan začel z bistveno manj stresa. Lažje bo sledil šolskim obveznostim na daljavo, bil dovzetnejši do razumevanja snovi in imel bistveno boljšo koncentracijo. Če bo prisotna še spodbuda s strani staršev, zdrava in uravnotežena prehrana ter gibanje zunaj na svežem zraku, je zmaga zagotovljena.

Pomanjkanje spanja pri otroku lahko povzroča posledice tako pri njegovem telesnem kot kognitivnem razvoju. Med spanjem se namreč izločajo številni hormoni, med njimi tudi rastni hormon, ki ima odločilno vlogo pri rasti in razvoju otroka. Novejša spoznanja potrjujejo tudi pomembno vlogo spanja pri obdelavi informacij v osrednjem živčevju, utrjevanju spomina, učenju in drugih višjih živčnih dejavnostih. Zadostno spanje zato uvrščamo med najbolj osnovne potrebe za zdravo rast in razvoj otroka. Vir: Spanje in motnje spanja pri otrocih, Asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med.

Za spanje otrok je ključna prava izbira ležišča in vzglavnika

Ni vseeno na kakšnem ležišču spi vaš otrok. Ležišče ne sme biti ne pretrdo in ne premehko. Biti mora prilegajoče se po celotni površini njegovega telesa. A to še ni vse. Pri ležišču je izjemno pomembno, da je izdelano iz kakovostnih, zračnih materialov, ki sproti odvajajo odvečno vlago in da vsebuje snemljivo, pralno prevleko, ki naj bo pralna na vsaj 60 °C.

Spalni center Maremico za vašega otroka priporoča:


spanje otrok lezisce vzglavnik

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.