sveža postelja

Dobro spanje

10 zapovedi za dobro spanje

Dobro spanje je nekaj, kar si morate zagotoviti, če si želite zgraditi dober imunski sistem. Preberite 10 zapovedi ,ki jih je vredno upoštevati.

1. Ustvarite si primerno spalno okolje

Spalnica je namenjena le dvema stvarema: spanju in ljubljenju. Zagotavlja naj vam temo, mir in intimo. Temperatura v prostoru naj bo okoli 19° C. Odeje naj bodo tople, uporabljajte samo posteljnino iz naravnih materialov. Upoštevajte, da so človeška telesa vedno višja, zato si zagotovite primerno ležišče, ki naj bo dovolj dolgo, da boste na njem sproščeno in udobno iztegnili celotno telo.

jutranji urnik2. Dobro spanje zahteva urnik

Telo bo hitreje zdrsnilo v spanec, če ga boste navadili na red. Vstajajte in hodite spat vedno ob isti uri, pri čemer se urnika držite tudi ob koncu tedna.

3. Poskrbite za dovolj gibanja čez dan

Zjutraj ali popoldne si privoščite hiter sprehod, kolesarjenje ali telovadbo. Redna rekreacija sprošča telo in prispeva k bolj trdnemu spancu, vendar pozor: njen učinek zvečer je ravno nasproten, zato se izogibajte telesni aktivnosti vsaj nekaj ur pred odhodom v posteljo, saj vas bo aktivnost predramila.

4. Pripravite svoje telo na dobro spanje

Večerni ritual osebne higiene in topla prha pred spanjem relaksira vaše telo in ga pripravi na počitek. Enako velja tudi za nežno masažo. Učinkovita sta zlasti masaža stopal ali obraza, ki ju lahko, če nimate ‘pomočnika’, izvajate tudi sami. Pozor: preveč intenzivna masaža vas lahko predrami, zato bodite zmerni.

5. Dopovejte svojim možganom, da je čas za počitek

Odložite skrbi, ki so se nabrale čez dan. Za dobro spanje poslušajte pomirjujočo glasbo in berite prijetne vsebine vsaj kako uro preden se odločite zaspati. Na televiziji izbirajte umirjene oddaje brez prizorov nasilja. Če to ni mogoče, televizijo raje izključite.

gibanje6. Pravilno poskrbite za svoj želodček

Pred spanjem popijte toplo mleko z žličko medu ali rahlo oslajen kamilični čaj. Lačen želodec vam ne bo pustil spati, zato si brez slabe vesti lahko privoščite lahek prigrizek. Odlična izbira so jogurt, banana, pa tudi bučna semena in mandeljni.

7. Če že morate, uporabite za doro spanje zeliščna zdravila

Baldrijanove kapljice, poprova meta in kamilični čaj, nekateri pa prisegajo na jabolčni kis z medom – to so le nekatera zeliščna zdravila, ki jih priporoča domače zeliščarsko izročilo. Preden posežete po umetnih zdravilih proti nespečnosti, preizkusite zgornje predloge. Vztrajajte vsaj nekaj tednov.

8. Pravočasno zamenjajte ležišče in vzglavnik

Redno preverjajte, ali vaše ležišče in vzglavnik še nudita primerno oporo vašemu telesu. Ležišče in vzglavnik se sčasoma zaradi obrabe posedeta in ne zagotavljata več enake funkcionalnosti kot v začetku. Bolj kakovostni kot so materiali, iz katerih je ležišče narejeno, dlje vam bo zagotavljalo optimalno podporo. Čas za menjavo ležišča je približno vsakih deset let, odvisno od kakovosti ležišča.

postiljanje postelje

 

9. Prezračite spalnico

Pogosto podcenjujemo redno zračenje prostorov, kar velja tudi za spalnico. Iz spalnice odstranite vse rastline, ki imajo dišeče cvetove. Nasploh velja, da je prevelika količina rastlin v spalnici škodljiva, zato se lončnicam v spalnici odpovejte.

10. Kaj pa, če ne gre…?

Če kljub temu ne morete zaspati ali če se prebudite sredi noči in ne morete zaspati nazaj, ne vztrajajte na vso silo v postelji. Po 15 minutah raje vstanite, odidite v drugo sobo in počnite kaj, kar vas bo uspavalo. Lahko poslušate nežno glasbo ali berete kaj sproščujočega; televizija ni najboljša izbira.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.