Bolečine v hrbtenici - razlog za menjavo ležišča

7 razlogov za menjavo ležišča

Da čas hitro mineva, se verjetno vsi še kako dobro zavemo, ko pride do določenih dogodkov. Na primer takrat, ko se nam pokvari kakšen aparat in gledamo v garancijski list v upanju, da garancija na izdelek še velja. Ali ko ugotovimo, da je leto naokoli in je ponovno čas za redni servis našega jeklenega konjička, nakup novih pnevmatik …

Ali se tako vestno ukvarjate tudi s starostjo svojega ležišča?

Če se in ga zaradi starosti redno menjate na 7 do 10 let, potem ste med tistimi, ki se poslovite od ležišča po tem, ko je v njem približno 2 kg odmrle kože, ko ste vanj med spanjem izločili približno 1000 litrov potu, ko se je v njem namnožilo približno 10 milijonov pršic, ko ležišče ne nudi več primernega prilagajanja vašemu telesu, se zbujate utrujeni in z bolečinami v predelu križa, ramen ali bokov.

7 RAZLOGOV za zamenjavo vašega ležišča in 7 NASVETOV, kako izbrati pravo ležišče

Vsakodnevna opravila, izzivi in obveznosti nas včasih zaslepijo, da ne vidimo glavnega razloga, ki nam jemlje energijo. Izkušnje in pričevanja naših uporabnikov večinoma nakazujejo, da gre v tem primeru za spanec.

Najprej si preberite 7 RAZLOGOV, da je čas za zamenjavo ležišča in 7 NASVETOV, ki jih enostavno morate upoštevati, če si želite zagotoviti zdravo in udobno spanje.

7 RAZLOGOV za zamenjavo ležišča

 1. Pojav jutranjih bolečin v predelu križa, ramen in/ali bokov
  Dotrajan material, ki ne nudi več optimalnega prilagajanja in vam lahko kaj hitro pridela bolečine v predelu križa, ramen in bokov, je bistven za kakovostno spanje. Velja tudi za najpogostejši razlog za zamenjavo ležišča.
 2. Madeži in pojav vlage v ležišču
  Z vidika higiene je priporočljiva menjava ležišča na vsakih 7 do 10 let. Sploh če imate težave s kožo, se prekomerno potite ali pa ste nagnjeni k alergijam na pršice in prah.
 3. Alergija na pršice
  Vsi, ki imajo težave z alergijo na pršico, vedo, kako negativno ta tegoba vpliva na kakovost spanja. Srbečica in kihanje kratita spanje, zbujajo se utrujeni in z zabuhlimi očmi, to pa je že dovolj velik razlog, da je čas za nakup novega ležišča. Narejeno naj bo iz zračnega umetnega materiala, da bo poskrbljeno za vsakodnevno sušenje in odvajanje vlage.
 4. Vaše spalne navade so se spremenile
  Vsake toliko, v večini primerov zaradi zdravstvenih težav, se nam spalne navade malce spremenijo. Takrat spanje na hrbtu ali trebuhu zamenjamo za spanje na boku (ali obratno). Neustrezna podpora in slaba prožnost materiala lahko privedeta do bolečin v predelu ramen, bokov in kolkov.
 5. Nove zdravstvene težave ali poškodbe vam ne dajo spati
  Pogosto se zgodi, da si v življenju pridelamo kako poškodbo ali pa nam leta enostavno pokažejo svoje zobe. Spanje kaj hitro ni več takšno, kot je bilo. Ležišče nam lahko postane pretrdo ali premehko in nas v določenih predelih ne podpira ali ne razbremeni dovolj.
 6. Vaše telo se je spremenilo
  Normalno je, da se telo z leti spreminja. Pridobljeni ali izgubljeni kilogrami so eden najpogostejših razlogov, da vam ležišče ne nudi primerne podpore. Predvsem pridobljeni kilogrami pripomorejo k hitrejši deformaciji materiala, ki vodi k hitrejši odločitvi za nakup novega ležišča. Tudi nosečnost in obdobje, ki sledi, nista izjemi.
 7. Novo stanovanje, nova postelja, novo ležišče
  Pri selitvi v novo stanovanje ali novo hišo si veliko ljudi želi imeti vse novo – tudi novo posteljo, novo ležišče.

Strokovno svetovanje je pomembno pri izbiri ležišča

7 NASVETOV, kako izbrati pravo ležišče

1. Pridobite kakovostne informacije.
2. Preizkusite različne trdote ležišč.
3. Izberite ležišče, ki je izdelano iz kakovostnih, certificiranih materialov.
4. Vaše ležišče naj bo izdelano iz zračnih in antialergijskih materialov.
5. Izberite ležišče, ki ni izdelano vnaprej na zalogo, temveč se izdela izključno glede na vaše telesne lastnosti, spalne navade, potrebe in želje.
6. Izberite ležišče s snemljivo pralno prevleko.
7. Naj bo vaše ležišče plod slovenskega znanja in proizvedeno na domačih tleh.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.