Bolečine v križu

Lahko nastanejo tudi zaradi neustreznega ležišča

Bolečine v križu pozna skoraj vsak in vzrokov za njihov nastanek je veliko. Napake začnemo delati že v mladih letih, npr.: slaba drža, preobremenjenost hrbtenice s pretežko šolsko torbo, premalo rekreacije, prekomerna telesna teža ... Te napačne vzorce ponavljamo in čez čas nas lahko drago stanejo.

Bolečine v križu

Zaradi česa še nastajajo bolečine v križu in kako jih lahko odpravimo?

Vzrok je pogosto težko ugotoviti. Včasih se pojavijo nenadno in na videz brez razloga. Včasih, po nekaj tednih ali mesecih, tako tudi zginejo. Največkrat nastopajo zaradi napetosti mišic, pri 5 % ljudi pa kot posledica različnih bolezni. In pogosto smo zanje krivi sami.

Bolečine v križu

Kratkotrajne, nekaj tedenske bolečine v križu si pridelamo s slabo držo, neprimernim položajem pri delu ali spanju, čezmernimi obremenitvami, prekomerno težo ali s poškodbami. Dolgotrajne, tudi več mesecev trajajoče kronične bolečine, pa so posledice hrbteničnih obolenj, izrabe medvretenčnih ploščic, zlomov in bolezni v tem delu telesa.
 


Bolezensko stanje se po navadi razvije, če začetnih bolečin ne odpravimo pravilno. Zato je nujno, da naredimo vse za odpravo vzrokov bolečin.

 


Kaj lahko naredimo sami?

Hrbtenica je narejena za gibanje – prekomerno sedenje in dolge nočne ure v neudobnem spalnem položaju slej kot prej povzročijo opozorilno bolečino, kasneje pa tudi bolezenska stanja. Zato moramo paziti, da izvajamo pravilne gibe, ter da namenimo svoji hrbtenici ustrezno količino počitka.

 

Izgled hrbtenice

Izgled hrbtenice

Kaj mora zagotoviti ležišče, da bodo bolečine v križu postale preteklost?

  • Spanje je dolgotrajnejša aktivnost, saj traja po 8 ur vsak dan, vsako leto življenja. Tu je zlata vredno, da nas vsak delček postelje podpre natanko toliko, kot naše telo potrebuje za popolno sprostitev vašega telesa.
  • Ne kupujte ležišče, ki so serijsko izdelana in ki zares odgovarjajo le peščici ljudem. Ležišče mora biti izdelano glede na vaše telesne lastnosti, spalne navade in zdravstvene težave ter iz materiala, ki bo dihalo z vami. Le na takem ležišču, bo vaš spanec zares zdrav in sproščujoč.

Izberite ležišče po meri vašega telesa, ki vas bo ustrezno podprlo in vas tako nežno zazibalo v miren spanec. Ležišče po meri je vsekakor prava rešitev, če imate bolečine v križu.


Preberite Zakaj je ležišče po meri najboljše za vas?
Več o tem

Roza pasica


Še nekaj nasvetov kako se posloviti od bolečin v križu:

  • Poskrbimo, da bo naša teža čim bližja idealni za našo višino in starost. Pazimo na držo telesa, ko stojimo, sedimo ali dvigujemo bremena.
  • Bodimo pozorni na pravilno gibanje in pravilno mirovanje.
  • Izogibajmo se prekomernemu sedenju
  • Redno razgibavajmo telo, brez večjih naporov.
  • Bodite pozorni na to kakšen vzglavnik uporabljate. Tudi previsok vzglavnik lahko povzroča bolečine v križu.

 

Roza pasica

 

Brezplačne vsebine za vas

Vam primankuje spanca in razmišljate, da bi nekaj spremenili v tej smeri?


Tu vam lahko pomagamo mi. Za vas smo pripravili kar nekaj vsebin s katerimi vam želimo izboljšati kvaliteto spanca in življenja na sploh.

Od nasvetov za zdravo življenje, pa vse do naročila brezplačnega kataloga ležišč Leticia. Poglejte kaj bi bilo za vas koristno in se naročite brezplačno.

Brezplačni e-nasveti

Spremljajte nasvete za zdravo življenje ter aktualno ponudbo.
Naročite e-nasvete.

Informacije na dom

Naročite tiskani izvod
kataloga Leticia in brezplačno vam ga bomo poslali na dom.

E-priročniki

Oglejte si brezplačne e-priročnike o
zdravem spanju.
 
 

 

Nagrade in priznanja, ki so jih prejeli izdelki Maremico:

Sejemsko priznanje Celjskega sejma za modularno ležišče Leticia Srebrno priznanje za inovacijo za patentirano modularno ležišče Leticia Top Ten za Hibridno modularno ležišče Maremico 2010 Zlato priznanje za inovacijo za modularni vzglavnik Leticia 2010 Tretja nagrada Ljubljanskega Pohištvenega sejma 2008
Vse pravice pridržane © 2012 Maremico d.o.o. | Splošni pogoji | Nastavitve piškotkov | Powered by PROGMBH
Želite izvedeti več

Želite več informacij o izbiri pravega ležišča?

Ali pa potrebujete dober nasvet o spanju?

 

Pokličite nas:


01 56 10 900


Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja.


Pišite nam na:


prodaja@maremico.si


Obiščite nas:


Spalni center Maremico
Šlandrova ulica 4
1231 Ljubljana Črnuče